A siker kulcsa a projekt-menedzsmentben

Márton Zoltán

szenior tanácsadó

Hiába élünk a technológiai innovációk korszakában, humán készségeinkre soha nem volt még akkora szükség, mint manapság. Kevés olyan terület van, amely akkora kihívást jelent a humán kvalitások tekintetében, mint a projektmenedzsment.

A projektmenedzselés összetett feladat, összetett személyiséget igényel. A projektmenedzser felelőssége a projektek sikerre vitele.

A közelmúltban a „Világ Legjobb Projektmenedzsere” (Project Manager of the Year – IPMA Global Individual Awards 2023) díjat Pém Attila nyerte el, a Liget Budapest Projekt részeként, a Városliget Zrt. irányítása alatt megvalósult Magyar Zene Háza projektvezetőjeként.

Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie Attilának, hogy elnyerhesse ezt a rangos díjat…?

  1. lelkesedik a projektért
  2. tud tervezni
  3. rugalmas
  4. azon gondolkodik, hogy mit hogyan lehet megcsinálni és nem azon, miért nem
  5. jó kommunikál
  6. stressztűrő
  7. tud feladatot kiadni
  8. nem veszik el a részletekben
  9. ismeri a saját képessége határait.

Kijózanító számokat lehet olvasni arról, hogy a vállalati projektek egyhatoda teljesen sikertelen, harmada nem éri el a célját, közel fele túllépi a büdzsét, és csaknem kétharmada túllépi a határidőt.
A projektmenedzser szerepe kiemelten fontos a sikeres projektekben.  A rossz hír ugyanakkor, hogy a projektvezetővé válásnak sok cégnél nemigen van még meg a bejáratott útja. A legtöbb projektmenedzser véletlenül kerül ebbe a pozícióba, az idők során valahogy „rátalálnak a projektek”.
Jó projektvezető esetében szerencsésen találkoznak a veleszületett és tanult képességek, illetve ehhez jön a nélkülözhetetlen tapasztalat. Szükséges egy megfelelő kiválasztási folyamat, egy adekvát képzési folyamat, és a lehetőségek megteremtése a tapasztalati tanulásra.
A jó projektmenedzser tűzben edződik, mint a legerősebb acél.