Game over? A telephely attraktivitása eltűnőben

Game over_teaser
Szabó-Jilek Zsolt

szenior tanácsadó

Az elmúlt 2023-as év rendkívüli kihívásokat hozott magával. Most, az év végén elérkezett az ideje annak, hogy megálljunk egy pillanatra, összegyűjtsük az év során szerzett tapasztalatokat, levonjuk a tanulságokat, és felkészüljünk a következő, szintén kihívásokkal teli esztendőre. A környezet továbbra is bizonytalan marad, és a változások üteme egyre csak gyorsul. Ugyanakkor ezek a változások új és izgalmas lehetőségeket hoznak magukkal. A rugalmas alkalmazkodás, a hatékonyság növelése emeli a telephely versenyképességét a globális vállalati struktúrában is. A következő időszak remek lehetőségeket rejt.

Szembe kell néznünk azzal, hogy az eddig megszokott stratégiák már nem automatikusan eredményesek, folyamatos a költségnövekedés, jelentős a hatékonyságvesztés, emelkednek a készletek. A megszokott nyereségesség már a múlté, és ezzel a cégcsoporton belül a telephely attraktivitása is veszélybe kerül. A globális gyártók magyarországi telephelyei, gyártási helyszínei számos újonnan felmerülő kihívással szembesültek az elmúlt időben:

  • Változó vevő igények
  • Árfolyam-ingadozás
  • Növekvő geopolitikai bizonytalanság
  • Képzett munkaerő hiánya
  • Az ellátási lánc kiszámíthatatlansága, ingadozásai
  • Gyorsuló technológiai fejlődés
  • Szigorodó környezetvédelmi előírások és fenntarthatóság

E kihívások kezeléséhez a gyártó szervezeteknek agilisnak, alkalmazkodóképesnek és előremutatónak kell lenniük. Az új technológiák elfogadása, az innováció előmozdítása, az erős partnerségek kiépítése és a munkaerő-fejlesztésbe való befektetés alapvető lépések a globális gyártási környezet összetettségében való eredményességben. Persze a leterhelő mindennapok kevés időt adnak a mélyebb elgondolkozásra, így a változások sem lehetnek gyorsak. De vajon van-e annyi időnk?

Ha belevágna, akkor íme 5 kulcsfontosságú lépés a sikeres telephelystratégia meghatározásához:

Ne feledje, hogy egy globális gyártószervezeten belül egy low-cost telephely növekedési stratégiájának kialakítása dinamikus megközelítést igényel. Folyamatosan kövesse nyomon a stratégia előrehaladását, legyen alkalmazkodóképes a piaci és szabályozási környezet változásaihoz, és készüljön fel arra, hogy taktikáját ennek megfelelően módosítja. Rendszeresen tájékoztassa a szervezeten belüli döntéshozókat a stratégiája sikeréről és hatásáról, hogy erősítse a tudatosságot és a telephelyének támogatását.

HEALTH CHECK
3 perc
e-mail
Átfogó képet kap arról, mekkora erőforrást szabadíthat fel a vállalatánál

KONZULTÁCIÓ
60 perc
online
Testreszabott szakértői támogatás a vezetői kihívásai alapján megfogalmazott kérdésekben 

STRATÉGIA ALKOTÁSI MÓDSZERTANOK
2 nap
személyes
Bevezető tréning a stratégia alkotás módszereibe. Hogyan biztosíthatja a telephelye jövőjét hosszútávon?