Megbukott a "Just in Time"? Beszélgetés dr. Fekete Istvánnal

dr. Fekete István

szenior tanácsadó

Az elmúlt években attól volt hangos a szakmai sajtó, hogy a globális ellátási láncokat megrázó hatások rámutattak a Just in Time (JIT), illetve a Lean gyenge pontjaira. Hogy látják a helyzetet szakértőink? Merre halad a Lean megértése? Milyen a holisztikus Toyota megközelítés? Hogyan jönnek képbe kulturális tényezők? Milyen is az egészséges Lean?

Az elmúlt években egyre gyakrabban találkozunk azzal az állítással, miszerint a just-in-time (azaz JIT) gyártási stratégia, mely az elmúlt évtizedekben számos vállalat számára alapvető iránytűként szolgált, mostanra megkopott és egyre inkább hatékonyságát veszti. A JIT eredetileg az értékláncok mentén kiemelten szinkronizált beszállítási folyamatokat ígérte, ám a globális ellátási láncok megrendült állapota és azok sorozatos zavarai komoly kihívások elé állították ezt a rendszert.

Az elmúlt évtizedek során a vállalatok, különösen az erős befolyással rendelkező OEM-ek, azt a gyakorlatot alakították ki, hogy a JIT rendszer működtetése során a beszállítókra terhelték a folyamatok szinkronizálásának felelősségét. Ennek következtében gyakran látunk óriási kamionparkolókat a gyárak közelében, ahol a kamionok az anyagokkal várakoznak a gyártósorokon való felhasználásra. Ez azonban nem igazán illik a JIT eredeti elképzelésébe, és sokan helytelenítik ezt a gyakorlatot, mint a JIT paródiáját. Gyakori tévhit, hogy a JIT készletmentes gyártást jelent, azonban például a Kanban és a Supermarket, mint JIT eszközök, magukban foglalnak készleteket.

Fontos megérteni, hogy a JIT csak egy része a lean megközelítésnek, és önmagában semmit sem ér. Az igazi hatékonyságot a holisztikus megközelítés jelenti, ahol minden elem a rendszerben támogatja a JIT-et. A Toyota, mint a JIT egyik kiemelkedő példája, a működés minden aspektusában alkalmazza ezt az elvet, és az alapelveket a gyakorlatban is érvényre juttatja.

Ezért felmerül a kérdés, hogy vajon a JIT stratégia még mindig megfelelő-e a jelenlegi kihívásokkal teli környezetben? Sokan úgy vélik, hogy a vállalatoknak rugalmasabb és diverzifikáltabb ellátási láncokat kell kialakítaniuk, hogy képesek legyenek alkalmazkodni az váratlan eseményekhez és zavarokhoz. Egyesek szerint a JIT rendszer továbbra is releváns lehet bizonyos iparágakban és körülmények között, de más megközelítéseket és stratégiákat is érdemes lehet fontolóra venni a biztonságosabb és ellenállóbb ellátási láncok érdekében.

A teljes beszélgetést a képre kattintva hallgathatja meg: