Növekvő robotizációs piac, stagnáló hatékonyság

„Gargalizáld, gargalizáld! A borból a minőséget gargalizáld!” – mondja a Bëlga együttes a Boros című szám refrénjében. Robotizálj, robotizálj! – mondják az iparági szakértők és a robotizációs piac szereplői. Jelentős növekedésben lévő piac ez. A várakozások szerint a raktári robotizációs eszközök globális piaca a mai 6 milliárd dolláros szintről 2032-ra 19 milliárd dollárra bővül, azaz évi 13% feletti növekedési ütem várható (forrás: market.us)!
Ezzel együtt a projektek száma is nő. A növekvő projektszámok azonban nem feltétlenül járnak a sikerességi ráta növekedésével. Amikor az a kérdés, hogy a projektek maradéktalanul elérték-e a várt üzleti céljaikat, a válaszok alapján a kép vegyes: összesítve 31% a „nem” vagy „nem tudom” válaszok aránya (forrás: Peerless Research Group).

Robot Róbert – ellenség vagy kolléga, akire számíthatunk?

De miért is nem úgy alakul sokszor a robotizációs projekt, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva? A kalkulált átlagos megtérülés jellemzően 3-5 év, ami általánosságban vagy a költségek csökkentésével, vagy a termelékenység növelésével érhető el. Az eredménynyomás sokszor nem bír el csökkent funkcionalitású, nagyobb létszámigényű, részben kihasznált, vagy alacsonyabb hatékonysági tényezővel működő robotizált folyamatokat/eszközöket.
A beruházás lendületét és a pozitív jövőképet erősíthetik az alábbiak: modern munkakörnyezet, megoldás a létszám problémákra, skálázható és rugalmas növekedési potenciál. A cég munkaadói imázsát is emelhetik a robotizációs fejlesztések. A monoton munkafolyamatokat kiváltó, az emberek értelmes és értékteremtő munkájának teret adó új munkakörök jöhetnek létre csökkenő fajlagos működési költségekkel.

A robotizációs fejlesztések azonban tapasztalatunk szerint nem minden esetben valósulnak meg. A robotizációs projektek fő fókusza érthetően a technológiai folyamatok megtervezése és kivitelezése, a layout tervek, a folyamatok és eszközök kiválasztása, továbbá a fizikai megvalósítás. Ezek önmagukban is lokális mérnökök és beszállítók összehangolt munkáját igénylik, emellett pedig sokszor nem marad idő, energia, figyelem a robotizációban érintett kollégák félelmeinek kezelésére, a munkakörüket és őket érintő pozitív jövőkép felépítésére, a projektbe való bevonásukra. Ez könnyen eredményezheti a robotizációs projekttől és az új eszközöktől („Robot Róbertektől”) való elidegenedést, szkepticizmust és ellenállást.
A projektek változásmenedzsment igényének (tudatos vagy tapasztalatlanságból fakadó) figyelmen kívül hagyása ugyan az összköltségvetés töredékének megspórolását jelenti, azonban az eredmény tekintetében a teljes projekt sikerességét veszélyeztetheti.

Fenntartható eredmények a munkatársak bevonásával

A tudatosan tervezett, és a projekttel integrált változásmenedzsment támogatja a folyamatok szisztematikus végig-, illetve újragondolását: Hogyan integrálódik a robot a munkafolyamatba? Hogyan támogatja a munkatársak feladatait? Hol vannak az ember-robot kapcsolódási pontok? Segít kezelni a munkatársakban felmerült kérdéseket és félelmeket: Hogyan befolyásolja a robot az én munkámat? Mi lesz, ha a robot hatékonyabban működik, mint én?

Az ICG több, mint 20 éves magyarországi és 40 éves nemzetközi change management tapasztalata alapján az érintett kollégák bevonásán és partneri együttgondolkodáson alapuló megközelítés értéket generál a cégek számára. Hisszük, hogy a projekt elején tudatosan megtervezett és a szervezet egészén végigvitt változásmenedzsmenttel növelhető a robotizációs projektek sikerességi aránya. Legyen ez Automotive Ipar vagy FMCG, gyártás vagy logisztikai vagy szolgáltatási terület, tanácsadó kollégáink készen állnak a robotizációs projektek támogatására.