Tanácsadói 2x2 – 1. rész

Checkliste k
dr. Fekete István

szenior tanácsadó

Életem két hosszabb periódusában dolgoztam operatív vezetőként, első számú vezetőként. Így jól ismerem a területért felelős vezető és a vállalatvezető érzéseit, mérlegeléseit, amikor tanácsadó megbízásáról kell dönteni. Az elmúlt hetekben ismét szembesültem a vezetők egyik dilemmájával – például, hogy meglévő belső képesség mellett miért is kellene tanácsadót megbízni?

A kapacitás és a képesség ugyanazon szükség két dimenziója. Ábráinkon mind a kapacitás, mind pedig a képesség két pólusa az Elegendő, illetve a Hiányzik. A valóságban az igazság mindig a két pólus között van.  Ezen két dimenzió által alkotott egyszerű, 2×2-es szegmentálás segíthet dönteni.
A szegmentálás első fele a Mikor?, a második fele a Hogyan? kérdésre ad választ.

Mikor alkalmazzunk tanácsadót?

A szegmens: Sürgős/fontos beavatkozás, megoldás szükséges, mert a szakértői képesség hiánya komoly zavart, költséget okoz. Ez tipikusan olyan nagy hatású, ritkán előforduló meghibásodások elhárításához szükséges képesség, amelyet drága lenne a szervezetben tartani. Másfelől, az igény kielégítése sürgős/fontos.

B szegmens: Mind szakértői képességekben, mind szakértői kapacitásban hiányt szenvedünk. Ezek egyfelől a tipikusan nagyobb, komplexebb fejlesztési feladatok, amelyeket projekt üzemmódban lehet megvalósítani. A fenntarthatóság szempontjából fontos lehet az igénybe vett képesség szervezeten belüli kiépítése is a projekt végrehajtása folyamán. Másfelől – természetesen – ide tartoznak az olyan tréningek, műhelymunkák, action learning és coaching, ahol a tudás és képesség megszerzése együtt jár az feladatok elvégzésével, helyzetek megoldásával.

C szegmens: A belső szakértői képesség elérhető, de a kolléga/kollégák leterheltsége megakadályozza, késlelteti egyéb fontos fejlesztések megvalósítását. A terhelés szétoszlatását kell megoldani oly módon, hogy sem az operatív, sem pedig a fejlesztési feladatok nem sérülnek csorbát.

D szegmens: Ha a valóságban adott képességekből elegendő kapacitás van, akkor pazarlás tanácsadót megbízni. Ha hitünk szerint ez a helyzet, és ezen nem tudunk vagy nem akarunk változtatni, akkor is pazarlás tanácsadót megbízni, hiszen magunk és/vagy az érintettek sem hiszik, hogy szükség van erre.

 

A következő bejegyzésben azzal foglalkozunk, hogyan maximalizálhatjuk a tanácsadás megtérülését?