A kultúraváltás öt kiindulópontja

A kultúrát nem lehet közvetlenül megváltoztatni – különösen nem kampányszerűen, roadshow-val, színes képekkel. A kultúra megváltoztatásához üzleti sikerekre van szükség, amelyeket megváltozott viselkedéssel értünk el. Rapid Result kezdeményezéseink, innovációs teamjeink, agilis sprintjeink jó példák arra, hogyan alakíthatunk ki új kultúrát.
A sikertörténeteken túl négy kulcsbeavatkozásra van szükség a fenntartható kultúraváltáshoz:
(1) vezetőkre, akik példát mutatva működnek (coaching támogatással),
(2) belülről motivált kezdeményező csapatokra, akik nagykövetei és példái az új értékeknek és viselkedésnek (shadowing támogatással),
(3) dialógust teremtő eseményekre nagycsoportos formában, amelyeken érezhető az új világ szele. Végül, de nem utolsó sorban
(4) búcsút kell mondanunk azoknak a szabályoknak, rendszereknek, amelyek stabilizálják a fennálló kultúrát és akadályozzák a változást.
Az Ön edzőpartnereként rámutatunk az érzékeny pontokra is.

A kultúraváltás feltárással kezdődik

Az átalakítás kiindulópontját a meglévő kultúra mélyreható átvizsgálása jelenti. Edgar Scheint követve elsősorban kvalitatív kutatás mentén dolgozunk. Néhány interjúval, szakértőn megtervezett workshopokkal és kultúra megfigyeléssel kezdjük a munkát, informálódunk a szervezetben lévő hitekről, a vallott és követett értékekről. Ezen túl visszatükrözzük, hogy mi az, ami segíti és mi az, ami gátolja a jövőbeli sikerességet az éppen aktuális helyzetben. A következő lépés a jövő értékeivel és elveivel kapcsolatos követelmények, elvárások kialakítása, hogy elkezdhessük a korábban említett öt kezdeményezést. Egy dolog biztos: a kultúraváltáshoz kitartásra van szükség és ezzel párhuzamosan gyors sikerekre, amelyek megalapozzák a bizalmat.