Megtanulható

Effectuation (= kivitelezés) a vállalkozói gondolkodásmód tudományos neve és egyben az elmúlt 20 év vállalkozókészség-kutatás legjelentősebb felfedezése. Az elvek és folyamatok ismeretében már el lehet indulni, míg mások még a tervezéssel vannak elfoglalva. Különösen azon témáknál észszerű, amelyeknél a nagyfokú bizonytalanság miatt akadozik a közös gondolkodás: innovációs nyomás, digitalizáció, ipar 4.0, kultúraváltás és állandó változás, csak hogy néhány példát említsünk.

A folyamat inspirációval (keynote) és tudással (tréning) kezdődik: mindenki megtanulhatja, hogyan gondolkodik egy tapasztalt vállalkozó. A „cselekvők piactere” workshopon a lelkes munkatársak és vezetők a dolgok alakító személyeivé válnak: a részvevők vállalkozói helyzeteket azonosítanak be a saját területükön és a vállalkozó szellemű munkatársak „kapitányai” lesznek. Már az első nap során tagokat toboroznak és autonóm kezdeményezéseket indítanak párhuzamosan a napi teendőkkel. Ahhoz, hogy ez célzottan történjen, a menedzsment stratégiai ambíciókat és vezérelveket fogalmaz meg. A tanulási és hálózati workshopok során a részvevők a kapitányokkal és a vezetőkkel együtt több hetes effectuation-programok keretén belül adaptálják az elveket, felülvizsgálják a helyzetet, és begyakorolják a vállalkozói cselekvést. Míg a kapitányok a vállalkozói gondolkodásmódot gyakorolják, addig a vezetők a feltételeket javítják az új szemlélet érdekében a vállalaton belül.

Megélt ambidextria

Az ambidextria kétkezességet jelent. Különösen bizonytalan és dinamikus időkben van szüksége a vállalatoknak kétféle üzemmódra: a közös gondolkodásra minden tervezhető dolog esetében, és vállalkozói gondolkodásra az új területek felderítésére. A működőképes vállalatok esetében ez nem kézenfekvő, nem működik magától, intuitív módon. Az effectuation során a vezetők és a munkatársak megtanulják, hogyan kell szituációtól függően helyesen átkapcsolni vállalkozói üzemmódba. A VUCA-világ kezelésére elsajátított kompetenciák így a vállalati kultúra részévé válnak.