Szeptemberben újra részt veszünk a Szervezetfejlesztők Magyarországi Társasága (SZMT) konferenciáján, melynek címe az OD (Organisation Development) öröksége és jövője. Az SZMT egy olyan szakmai egyesület, amelynek mi is tagjai vagyunk, sőt tanácsadóink aktív szerepet vállalnak a szervezet elnökségében. Az SZMT a szervezetfejlesztés, valamint a társszakmák elkötelezett képviselőit hivatott összefogni és az együttműködésnek platformot biztosítani, továbbá utat mutatni a szakterület új generációjának. A nevükhöz köthető konferenciákon tereptapasztalatokról, módszertanokról és tudományos eredményekről is lehet hallani.

A szervezetfejlesztés társadalmi perspektívája már a kezdetektől, az OD kialakulása óta jelen van. Az OD alapító mesterei legalább annyira a társadalmi jót és békét, mint a szervezeti eredményességet tartották szemük előtt. A 2022-es év a közelmúltban bekövetkezett nagy horderejű társadalmi események mellett szakmai jelentőséget is hordoz. Kurt Lewin halálának 75. és Lövey Imre halálának 10. évfordulója alkalmat teremt arra, hogy a Társaság reflektáljon az általuk, valamint a kortársaik és követőik által létrehozott örökségre, és annak a szakma életében betöltött szerepére.

2022. szeptember 14-én, szerdán dr. Gelei András és Rózsa Tímea Ágota tart workshopot
Containment – Az érzelmileg megtartó és feltöltő szervezeti közeg és vezetés címmel.
A bizonytalanság, az egyre kiszámíthatatlanabb környezet és a rivalizálás fokozza a szorongást, szétzilál, felerősíti a destruktív szervezeti dinamikákat. Az életerős szervezetek viszont megtámasztják tagjaikat, hogy a nehéz helyzetekben is képesek legyenek a józan mérlegelésre, az összeszedett, egymásra figyelő működésre, és alkotó energiáik mozgósítására. Érzelmileg terhelt időkben miképp tart meg a szervezet, a vezetés, az OD tanácsadó, az OD folyamat? Miképp van jelen a containment saját szervezetfejlesztői gyakorlatunkban? Fontos tudatosítanunk, hogy szervezetfejlesztőként a containment biztosítása is alapvető dolgunk; s nekünk magunknak is szükségünk van az érzelmileg megtartó és feltöltő szervezeti közegre.
Tervezett munkamód és várható tanulási eredmények:
Fókuszált elméleti input: containment és szervezeti pszichodinamika – a szervezet tudattalan világa (a tavistock irányzat, ami az OD angol gyökere);
Sajátélmény: saját szervezeti-tanácsadói helyzet egyéni megjelenítése és kiscsoportos, önreflektív feldolgozása;
Közös megbeszélés és többszintű reflexió: (1) a containment a szervezeti és tanácsadói helyzetekben; (2) a hozott eset mélyebb megértése; (3) a bemutatott módszertan tanulságai; (4) a containment megvalósulása e csoportban.

2022. szeptember 14-én este a plenáris programban Kosztolányi István workshopján vehetnek részt:
Hány végén égeted a gyertyát?! 
A workshopról bővebben: Míg korábban “menedzserbetegségnek”, a 40+ korosztályra jellemzőnek gondolták a kiégést, ma már a szervezeti struktúra minden szintjén megtaláljuk, és a fiatalabbakat, akár a huszonéveseket is eléri. Több felmérés alapján pl. a high tech cégek munkatársainak akár a felét is érintheti. Fontos, hogy nem csak a versenyszférában van jelen, a köz- és civil szféra munkavállalóit is érinti. Nem csak az állandósuló negatív stressz eredménye lehet, hanem paradox módon akkor is létrejöhet, ha valaki ezerrel, szenvedélyesen, elhivatottan pörög a munkájában. Mindkét esetben ördögi körbe kerülhetünk és nem tudunk leállni.
A legtöbb támogatás az egyéni személyes fizikai, szellemi és érzelmi “ügyekre” fókuszál és kevésbé a szervezeti hatások csökkentésére. Pedig ott is van bőven tennivaló, sőt.
Mi dolgunk van szervezetfejlesztőként ennek a szindrómának a szervezeti oldalával? Ja, és személyesen merre induljunk?

2022. szeptember 16-én, a konferencia zárónapján Rózsa Tímea Ágota facilitál beszélgetést
Fenntartható fejlesztések? – Környezeti és társadalmi fenntarthatóság az OD tükrében címmel. Az OD alapértékeinek egyike, hogy ügyfeleinket fenntartható változások létrejöttében támogatjuk. Mi a helyzet a tágabb kontextussal, a környezeti és társadalmi fenntarthatósággal?
Egy nyitott beszélgetésre invitálunk, amely során együtt járjuk körbe a témát: van-e, és ha igen, mi a felelősségünk, illetve a dolgunk OD fejlesztőként abban, hogy ne csak a változás tartóssága szempontjából, de emberi és környezeti szempontból is fenntartható változásokat támogassunk? Várunk, ha megosztanád a kérdéssel kapcsolatos dilemmáidat, jó gyakorlataidat, vagy csak beszélgetnél egy jót a témában.

Kosztolányi István kedvcsinálója, gondolatai az SZMT konferenciáról: